Adik Baby

Dah 2-3hari ni, before tidur aku ajak Hannah sembang pasal baby.

Mula-mula dia kata,

"Taknak lah baby, Hannah dah ada adik Hadif"

Hadif pon, kalau aku tanya mana baby, dia akan tunjuk dada dia. Kira dia la baby dalam rumah tu :) Big baby already.

Tapi budak dua orang ni tak menolak bila mama dorang suruh kiss dan sayang baby kt dalam perut.

"Mama, dalam perut Hannah takdek baby kan? Perut mama ada baby kan?"

"Haah sayang..perut mama ada baby. Nanti adik Hannah ada 2 orang. Adik Hadif dgn Adik Baby"

"OK" ntahnya dia paham ke tak tu..Ok saje huhu!

Sampai bila nk panggil Hadif 'adik'..aku pon tak tau. Sebab memang setakat ni dh lekat nama adik tu kt dia. Mayb tunggu baby keluar baru mula panggil dia abang kot.

Aku mcm tak reti je nk bahasakan anak-anak aku ni, along angah bla bla..dalam family aku sendiri pon tak praktik panggilan macam tu. Kami panggil nama memasing je. Mungkin sebab jarak antara kami adik beradik terlalu rapat. Mana tak nya, 4 beradik teratas, jarak cuma setahun. Tapi  itu tak bermakna kami tak menghormati sesama sendiri. Kami tak ber'aku' pon.. Cuma "ko" je selalu pakai hikhik!

update : niple crack beransur sembuh. Hadif dah mampu aku breastfeed di waktu malam. Cuma Hannah aku tetap bagi excuse 'nenen mama sakit' sbb aku memang berniat nk betul-betul wean off dia. Hari-hari dia check kesihatan nenen mama dia. Tp sampai hari ni tak baik-baik hihi..Bohong sunat :P



20 words from u:

Iela Fazielah said...

amboi hannah... pandai nyer.. nak wean off mmg agak meyayatkan perasaan kan.. rasa kesian.. xsampai hati...
hadif pulak makin cerdik ye... suka bila lydzar citer pasal hadif..

eMMe said...

tak de pengalaman lagik! takpe! suke baca blog2 org dah ade anak2 nih..huhuu..my turn? dont know yet...hope will coming soon....pray for me yaa~

Sharinginfoz said...

seronok kan cakap ngan anak2....

Burger 99, Sedap Ke?

Atia Adina said...

bagusnya hannah...boleh bertolak ansur ngan mama dia...pandai dia...tau mama sakit...tak boleh nenen...sesetengah budak....nangis...tetap gak nak....

-ad-

maslinamansor said...

Nasib baik la hannah tak merajuk...

lydzar said...

@Iela Fazielah haah memang menyayat hati. tp so far so good. dia pon dh mula rajin minum susu botol dia..

lydzar said...

@eMMegood luck yer. insya allah ada rezeki menyusul nnt

lydzar said...

@Sharinginfozmemang seronok. cakap tak berenti macam mak nenek je

lydzar said...

@Atia Adinasyukur dia paham..kalau tak memang susah la. dia hisap mmg kuat, tu yg boleh jadi luka semula tu..tak tahan

Zaidah said...

memang tak sampai hati klu nak wean off....nabilah dulu beberapa malam nangis...mengamuk....klu siang dia leka main tak kisah...time malam...tuhan aje yang tahu...

lydzar said...

@maslinamansorbakal kakak kepada 2 adik, dia cuba belajar lebih tolerate la agaknya tu

Kancilbiru said...

sib baik hannah tak nangis guling2 eh...dah besar dia..:)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

adik hadif n adik baby~~ ala, sweet sgt..tak kesah la dia faham ke tak..tp nanti perut liza dah besar, sure dia faham and tahu, mmg ada baby kat dalam..kakak mmg slalu nya memahamiand baik hati ~~ hehehe

kemma said...

sma mcm ank saya adam still panggil adik x bleh nak ilang lgpon dah 5 taun dia pakai title tu..sian plak..kekononnya nak bahasakan ammar baby tp cam x lekat plak ..so panggil ammar je.

sian plak dengar hannah cek kesihatan nenenya..hehe..comey pon ada..

akuzle said...

oho, ngah berisi...taniah yea?

lydzar said...

@Zaidahalhamdulillah, hannah dh semakin memahami

lydzar said...

@Kancilbiru dia dh tau kot, tanggungjawab dia semakin berat..chewah! tak leh nangis guling2 dah..adik hadif pulak amek turn dia..haih!

lydzar said...

@.::NiK's WiFeY n MoMmY::. tu la kan, baru la nmpk terang benderang depan mata kebaikan anak sulung ni. patutla ramai parents mmg sayang sgt anak sulung

lydzar said...

@kemma hihi dia siap sound adik dia..adik, yg tu nenen kakak. nenen kakak sakit lagi laaa..

Sumijelly said...

sama la ...sumi pun si abng no 2 stil bahasakan adik...

kekadang sebut abang iskandar, kekadang sebut adik iskandar...
hahahaha....

tu la..nak kene panggil abang jugak..sbb dah ada adik zulfadhli..hehehe

eh..due bila yek??

Sumijelly.com

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®