Tahun ke 3

10 Ogos lihat anak bulan Ramadan


KUALA LUMPUR: Tarikh melihat anak bulan bagi menentukan permulaan puasa bagi umat Islam di seluruh Malaysia ialah petang Selasa, 10 Ogos bersamaan 29 Syaaban 1431 Hijrah.
Berdasarkan kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, lokasi melihat anak bulan tahun ini adalah sama seperti dilakukan setiap kali upacara itu diadakan.
Kenyataan itu turut menyebut, Majlis Raja-Raja mempersetujui cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah serta Hisab.


Pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui radio dan televisyen.

Wahh dah tak lama je lagi Ramadhan alMubarak bakal tiba. Kalau ikutkan kalender, Rabu depan kita mula berpuasa 2010. 

Kawan-kawan dh habis ganti puasa ke belum ni? 

Memang ramai jugak yg tengah pulun ..selamat menghabiskan ye. Insya allah sempat lagi tu. Nah amek kurma tu buat berbuka petang nnt.


As for me, insya allah tahun ni tahun ke 3 aku bakal berpuasa secara penuh :)

2008, pregnantkan Hadif, 2009, exclusive breastfeed Hadif (so period tak mai), 2010 - prengnant lagi!
Tapi kan, bila dah puasa penuh tu, aku jadi culas sangat nak buat puasa enam dan puasa sunat yg lain. Tak baik tak baik huhu. Jangan ikut ok!

Tu sejarah yg penuh, sejarah Ramadhan 2007 lain pulak ceritanya, aku MC puasa selama 25hari.
Lama kan? Jenuh aku menghabiskan ganti tu. 

Tahun tu aku pregnant Hannah. Doc tak bagi aku puasa sebab Hannah underweight (padahal mama gemuk gile!) At 7months, Hannah tak cecah 1kg lagi.Seingat aku 800-900 gram kot. Doc risau so dia tak bagi aku puasa.

Harapnya puasa tahun ni dapat dilalui dengan tenang dan sempurna. 

Ada sesiapa nk jemput kami datang berbuka tak? Hehehe

19 words from u:

mamasue said...

eh momma lydzar, kite sama lah...bukan yg puasa deret 3 tahun full tu (hehehe...),tp tang baby underweight tu...dhiya pun underweight masa dia 7 months in tummy...mamasue mmg gemok,tp dhiya tak pun...doktor kate mamasue kurang air ketuban...sepatutnya induce,tp tak dan,dah sakit2 perut awal 3 hari...itu lah ceritanya...

Atia Adina said...

2 tahun lepas...masa mengandungkan atia...aku puasa sehari sahaja...jenuh menggantikan puasa 29 hari....bukan sebab risaukan anak...tapi sbb aku yang tak larat...bila perut kosong...aku akan muntah....1st day puasa...sepanjang hari aku muntah sampai naik lembik badan...

-ad-

bubblymummy said...

jom jom buka posa reunion semesta...tak jumpa hadif lagi ni... hehee

Sharinginfoz said...

selamat berpuasa ya...... minggu depan

Mykhalish said...

hehehe.. insyaallah, thn ni pun thn ke3 ila pose penuh. mr kita berusaha... hehehehe...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo uitm selalu vendor ada ajak makan2 :p thn ni tak tahulah. aku ms beranak nuha, tinggal pose 25 hr.tu laa orang puasa kita sibuk nak beranak :p

Iela Fazielah said...

sonok kan bila dpt puasa ful tiap2 thn.. akak pun sama mcm kamu cuma akak dpt puasa full 2 thn berturut2: ms preggie syafiqah 2005 & bf fiqah 2006 dan skali lg 2008 preggie irfan & bf irfan 2009.. this year xdpt dah..

lydzar said...

@mamasue eh eh mamasue, sama jugak. Hannah pon patut induce, tp tetiba dh keluar sendiri 2hari before date nk induce :)

hannah ada problem ngn umbilical cord dia. foods tak sampai ke baby. mak dia je serap lelebih..haha

lydzar said...

@Atia Adina owh ye ke..cian nya ibu

so tahun ni cemana? hope dapat puasa lah kan..kalau ok, boleh dapat penuh lagi :)

lydzar said...

@bubblymummyhehe nk jemputan free boleh tak nuris.. :P

lydzar said...

@Sharinginfozselamat berpuasa gak kt sharininfoz and family

lydzar said...

@Mykhalishwahhh kita serupa kita serupa..

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e ooo vendor tu bagi ke bawak anak bini buka puasa sekali? hehe

ooooo nuha anak bulan ramadhan eh..mcm rizki langit ramadhan gitu..

lydzar said...

@Iela Fazielahhehe seronok kak..rasanya tahun depan pon saya dpt full puasa lagi kot..wahh marathon 4 tahun berturut2 la ni. seronok seronok

Zaidah said...

insya allah semoga tahun nie lydzar penuh puasa yer....

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

lin tak penah puasa penuh lagi..best jugak kan..tak yah ganti2 dah...maklum jela..nak ganti tu bkn senang..byk sgt godaan..especially 'godaan' or dugaan ngan karenah anak2.. hehehe

Syima ~Mama Kyra~ said...

salam lydza...lama tak jenguk cni...dah pndh KL ke? peknen eh..tahniah :)

sofrina said...

Liza..congrats..dah nak masuk tiga ni..x dapek den nak keja ha..

blog ko ni dh jadik favourite aku dah..tetiap ari aku bukak..

maslinamansor said...

tahun nie tak dapat puasa penuh... huhuhu. Selama dua tahun lepas, tak pernah tinggal puasa

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®