Fuhhh!!

Baru sempat nk bukak blogger. Jalan2 kejap blog kengkawan sambil makan biskut bulat bulat kecik rasa masin dan telan air teh O.. hehe dh kol 10.50am baru sempat nk breakfast.

Apa yg busy bebenar cik kak oi!!

Pagi tadi, sampai-sampai je meja kerja, aku nampak note sebesar kertas A4 atas laptop aku.

"Tolong buat 28copy CD ni dan pass kan dekat orang sebelah"

OK, arahan kerja seawal pagi dari En Boss yg tiada hari ni :)

Disebabkan aku ingat kadar Level of Importance dia adalah HIGH maka aku pon terus la mulakan proses bukak bisnes cetak rompak ni tanpa sempat menjenguk ke pantry mcm selalu.
Sekali orang sebelah yg dimaksudkan jugak tiada kt opis sesi pagi nih..Huhu takpa lah. Dah siap pon..

Sambil beroperasi cetak-rompak production tadi, sempat la berkomen-komen bukan beromen tau!dgn rakan-rakan kt FB. Topik adalah "Browsing for a childcare in Seksyen U5... "

Cikgu taska tempat HMs duduk sekarang dh inform awal-awal dorang tak amek baby. Hukhuk! So kena jugak la survey tempat lain. Walaupon perjalanan si baby masih jauh lagi but stil kena ada plan awal.

Dah call owner yg disuggest oleh kawan tu tadi..Fuhhh dia punya fees lebih kurang mcm ni lah before diskaun.

Baby dan toddler <2years = RM285
>2years = RM235

Campurkan semua bersamaan = RM805... FUHHHHHHH!!!

mode : carik kerja lain!


24 words from u:

wahida said...

tercekik saya dgr fees tu...gila ah...

Kancilbiru said...

makk aii...nak terpitam kejap..mahal sungguh haih..

mrs Fahmi said...

uishh.....pengsan.....maybe sebab 3 org ek.....baik cari stay in maid ni....boleh jugak tolong2 keje rumah....:p...tapi takut plak nak tinggal depa ngen bibik je ek....takde org nak supervise...haihh....problem....

AzMask said...

mahalnya untuk baby <2thn RM285.. isk isk isk.. Baby sitter ke nursery punya rate nih? Kalau baby sitter biasa RM250... tapi kat apt kita tu baby sitter cam ada persatuan lak. Memang diorang berpakat selaraskan harga.

Adam punya pengalaman dok ngan baby sitter sehingga umo 2tahun. Dia jaga mmg tip top esp yang baru abis pantang. Barut pakai sampai umo 8 bulan. Stokin pun sama. Bab kolik tu mmg dia jaga elok.

Bab tido kena bawak alas. Adam ari tu bawak tilam. Baby sitter request buaian. Baby walker & stroller.

Mak kena masak ler pagi2 untuk bekpes & lunch anak. Tu lah pengalaman Adam sehingga umo 2 tahun.

Sharinginfoz said...

nasib baik 28 bukannya 200

lydzar said...

@wahida samala kita, tercekik gak bila buat calculation tadi

lydzar said...

@Kancilbiru mahal sebab utk 3 orang kan..itu la kos yg mak-pak nk kena tanggung skgn i

lydzar said...

@mrs Fahmi hmm stay in maid mmg lg jimat la, tp nk keluar sedebuk awal2 nak amek maid tu pon satu hal..dh la tak tentu nasib dpt maid yg cemana kan..

lydzar said...

@AzMask taska punya rate ni. ermm dulu adam anta kt babysitter mana?

lydzar said...

@Sharinginfoz hahah kalau sampai 200, suruh je bos anta kt tokei cina cetak rompak..haha

Iela Fazielah said...

akak rasa harg tu mmg mahal la... kat area seri kembgnan ni : baby br lahir - 2thn rm250, 2 thn -3thn br rm230... kalau umor 3 thn nak masuk kelas belajar just tambah rm30 je lg tp yuran lain la , 3-4thn rm200 & 4thn ke ats rm180 xsalah
tp kalau ada adik beradik dok sama leh dpt diskaun

tu yg xlalu anak kecik rapat ni ek... skrg pun kos byr taska anak 2org + susu+pampers rm800 sebulan..

Zaidah said...

mahalnyer...masa zai dalam pantangkan adam memang carik nursery untuk yang bleh jaga baby...alhamdulillah jumpa n kebetulan ade pakej so diorang tiga beradik just RM300 tapi klu lebih pkul 6pm dah kira OT...klu spend untuk anak RM800++ memang mahal tu ...

mamasue said...

uu la laaa...mahainyaaa...tak yah carik kerja lain,carik tempat lain je...cekik nyawa nye harge...

lydzar said...

@Iela Fazielah kalau ikut tak lalu, memang la kak. tp benda dh jadi hihih so kena la usaha jaga amanah allah ni baik2

takpa, percaya pada rezeki allah nak bagi..

hehee :P

lydzar said...

@Zaidah mak aiii!! 3 orang cuma 300 je? taska kt mana la agaknya tu yer..kt area sini mustahil la harga tu

AzMask said...

patutlah mak Faiz (kawan taska Adam) benti keje sebab peknen anak no 3.. taska tanak amik baby & kos tinggi...

Malam tadi akak sms cikgu taska sbb nak tahu bil bebudak kat taska. Utk Nov ni ada 40 org. Katanya Dis sok ada yang nak masuk lagi. Fuhhhh..

Lydzar.. akak dok blog 8, floor bawah sekali. Rumah yg jual eskrim malaya tu baby sitter... depan rumah akak tu baby sitter... mak long (baby sitter Adam) sebelah rumah dgn org depan rumah akak..

eRaY said...

lydzar, jom ler join i buat bisnes, tak yah keje. money & time freedom.

know wut, for a start i've gained 5,000 ok...not bad isn't it?

lydzar said...

@AzMask hmmm ramainya penduduk taska anak2 kita ni..saya pon kekadang mcm nk try tempat lain yg lebih luas. tp kos pon mungkin berubah la kan..

ermm babysitter yg disebut2 tu ada nak amek baby lagi tak?

lydzar said...

@eRaY hehe eray, bisnes PB ek?

Modal besar tak? saya ni tak pandai berbisnes la.tak tau la boleh ke tidak

eMMe said...

kene keje part time la lydzar....

Mykhalish said...

huhu... mmg tercekik nih... rm800.. nak amik bibik, risiko.. xpe, insyaallah ada rezeki HM's & bb.

lydzar said...

@eMMe hehe papa dorang la yg kena banting tulang carik extra duit kot..mama kompom dh bz ngn anak2 nnt

lydzar said...

@Mykhalish insya allah doakan murah rezeki kami sekeluarga

Atia Adina said...

tu lah dia perlaburan kita untuk anak2 kan?hope bila dia dah besar nanti...tak kecewakan kita.....Insyaallah....ada rezeki bdk2 tu nanti...walaupun perbelanjaan bertambah...tapi duit stil cukup

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®