Help me, please..

 
semalam, handover task amek thekids at taska to papa, so mama boleh terus balik rumah dan beroperasi didapur tanpa hassle. By 7.20pm dh siap masak, boleh mandi dan solat dengan aman. Sempat juga baring rehatkan backpain 5minit. Jam 7.50pm baru dorang sampai rumah.. Should i switch to this routine? Tp thekids akan berada kt taska sampai tak nampak matahari la nampaknye..

tu status aku pos kt FB semalam. 

Terus balik rumah dan bertukar peranan dari 9-6 Working Lady kepada si tukang masak pula. Aman damai sebab masak tanpa gangguan. Takdek permintaan suruh bukak peti ais nak amek itu-ini, takdek rengekan suruh ambikkan air masak, takdek gangguan kt kepala lutut aku ada budak kecik pegang sebab nk suruh dukung. Takdek kerisauan terpercik minyak panas kt kepala orang masa aku sedang menggoreng. Aman.

Jam 7.20pm, dh siap basuh periuk kuali semua, ready utk mandi pulak. Siap sempat belai-belai rambut dgn syampu Sunsilk. Mandi pon semenggah sikit compare hari-hari sebelumnya yg belum sempat lagi bersihkan buih-buih sabun dh terkocoh-kocoh capai towel sebab anak-anak kt luar tengah jerit-jerit rebut mainan. Adeh bisa gugur jantung mama ni..

Selesai solat, sempat la apply losen sane sini kt perut yg dah mula meregang. Kt tumit yg dh mula crack. LOL!

Sementara tunggu Abg bawak anak-anak balik dari taska dapatla ku letak kepala dan memeluk bantal yg empuk tu. Aduhai, nikmatnya dapat berbaring merehatkan pinggang yg sakit.

Jam 7.50pm, baru dorang anak beranak sampai kt rumah. Hannah macam tau je nk carik mama dia kt mana. Macam biasa, macam laaa dh tk jumpa 4 hari..dua budak tu terus serbu dan peluk aku.. Rindu mama la kan..

Persoalan menari-nari kt benak aku, elok ke kalau aku stick pada rutin ini? Hand over terus task amek anak-anak kt Abg. Hampir 100% aku pasti, anak-anak akan sampai rumah malam kalau task ini berpindah tangan. Abg tak pernah keluar dari opis pada waktunya. Mesti lewat. Kalau awal pon, sebab ada hal lain atau sebab dia nk pegi main futsal.

Serius aku rasa dah sampai masa aku tak mampu nak handle dorang berdua dgn 2 tangan dan 2 kaki aku ni sorang-sorang. I surrender of being a super-momma. I need helping hands. Sape lagi kalau bukan kt bapak dorang ni. 

Berbalik pada respon yg a few FB friends aku bagi ;

Ramai yg kata kesian kt anak-anak aku kalau amek dorang lewat. Dan ada yg risau kalau pihak taska tak bagi dorang makan / snack sementara nk tunggu parents amek. 

Kawan-kawan kt blog pulak, apa pendapat korang?

psstt : Abg kata OK bila aku cadangkan task handover ni. Insya allah pandai la dia manage masa dia dengan lebih baik nnt.. ::smiling::

8 words from u:

Atia Adina said...

hmmmm....sian plak kat bdk2 tu.....lewat sangat amik dia.....dari pagi sampai nak malam plak duk kat taska....sian lah.....baik amik awal

Elin said...

ala..mcm kesian pulak tggl lama2 kan...tp senang bg awak nk buat keje. saya pun sekali sekala ada gak buat camtu, balik umah masak n mandi siap2...tp jarang la...biasa balik keje terus amik..coz ptg2 my dotter mesti nk kena bwk kuar umah.

But it's up 2 u...klu rasa mcm tu senak juz go ahead...

take care jg bb tomei dlm peyot.

Kancilbiru said...

takkan la cik din nak biar anak2 dia lambat2 kot....

nanti2 ok la tu...hihihi

AzMask said...

Lydza..
sekali sekala tak per kot. Tapi kalau badan rasa sihat sikit elok lydza amik anak2 awal.. Sbb exp MamaAdam nih (since anak kita 1 taska). Sesekali amik Adam lewat, dia sedih sangat. Sbb bebudak lain dah balik. Memang dia akan meluru kat mama dia, peluk, cium macam dah lama tak jumpa. Pastu siap cakap lagi "Adam nangis, mama tiggal Adam"... Sedih pulak bila dengarkan..

Iela Fazielah said...

pd kak ila handover task ni mmg bagus.. biar papa dia pulak amik tggjwb ni.. tp bab balik kat jam 8 tu mcm xbest la pulak.. lambt sgt tu.. sbb biasanya akak or hubby pun plg lewt jemput anak2 jam 7... emmmm camne yek????

Sharinginfoz said...

memang cian kat budak2

wahida said...

x salah rasanya cik abang ambik alih tugas amek anak2..mintak jasa baik dia manage time dia sebaik mungkin...kita as a woman dah terlalu banyak sacrifice dlm family..nak2 u pulak tgh preggie ni..harap cik abang faham...

Sumijelly said...

memang rasa aman damai masak tnpa anak2..
tp sumi rasa lg selamat kalu anak2 dpn mata walau sepenat mana..

pernah sekali balik awal konon nak rehat...tp bila sampai umah cam sunyi jer, tetap g ambik taska walaupun belum tiba masanya......

bila 3 org hero ada di rumah, dr penat nak tidur langsung hilang sbb seronok tgk mereka bergurau dn bergaduh dpn mata...hehehe

dan sambil tu dpt gak pantau mcm mana pergaulan mereka adik beradik...

tp sekali sekala ok kot Lydzar, jgn setiap kali ...

terpulang pada lydzar... mana yag lynn rasa ok...

Sumijelly.com

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®