Help me, please.. - Part 2

Aku nk ucapkan bebanyak THANKS pada respon kawan-kawan pada isu Help me,please last week.

Setelah ditimbangtara oleh hati dan perasaan dan juga situasi aku sekarang, aku ambik keputusan utk tetap meng-handover tugasan ambik anak di taska pada sang suami a.k.a papa HMs.

Alhamdulillah, Abg setuju.
Hari Khamis lepas, aku sms dia awal-awal pasal ni. So utk hari tu, anak-anak menjejak kaki kt rumah pada jam 7pm. ~Huhu boleh je rupanya papa balik awal~ Sama je macam kalau mama dorang yg amek lepas singgah kedai beli sayur barang seikat dan eskrem utk HMs, kalau tak pi kedai 6.50pm sampai rumah dah.

Melihat pada prestasi Abg, aku rasa tak salah task ni beralih tangan. Bukan dia tak boleh commit, cuma sebelum ni dia TAK merasa dia ada commitment bab ini. So dia beranggapan dia boleh balik lewat dan cuba setelkan kerja-kerja di opis tu. ~Kerja kt opis tu, mmg takkan pernah habis setuju tak?~ Anak-anak selamat dibawah penjagaan si isteri.

Bila dah ada keperluan dan commitment ni, aku percaya dia boleh buat dengan baik. Insya allah.
Kena give-and-take juga. Bab cooperate time nk dapat kan anak tu, boleh je bagi full commitment so insya allah bila dah dapat anak dibolehkan juga sama-sama cooperate bahagi tugas. Hehe!

So aku pon boleh la mendapat sedikit ME-time. Boleh memasak tanpa tekanan, boleh mandi tanpa gangguan dan boleh mengurus diri dalam lapang-waktu yg sedikit itu. Bukan banyak yg aku minta. 1/2jam mungkin..

Apapun bergantung pada keadaan juga, Kalau memang ada kerja yg perlukan Abg balik lewat, aku boleh je amek anak-anak. Takdak hal punya.



16 words from u:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo aku plak, memang tak boleh tadak anak depan mata bila dah sampai rumah.aku mandi pun lepas hubby balik dlm kul 9 .kdg2 pukul 11 mlm pun tak mandi lagi jika hubby lewat ;p

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e takpa, anak sorang insya allah semua boleh handle sendiri lagi..tunggu nnt anak dh berderet :D

wahida said...

keputusan yg adil...saya sokong cara ni...bukan mendera suami, cuma biar sama2 adil, kan?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ermm..
baru baca part 1

ok kot lydzar. sbb gap masa if cmapur tolak lydzar nak g beli barang basah or lauk2 segala around 7 gak kan sampai umah

lgpun by 7 depa akn terpacak kat umah kan? tak byk beza pon..

lydzar ade anak 2 n bakal 3..sure tak sama ngan kami2 ini yg baru beranak 1...situasi sure berbeza n insyaAllah if ade anak 2 or 3 nnti akan timbul masalah camni gak..cuma bezanye pengasuh rafiq kat umah bawah je..ngeeeee

besnye..en somi sy sentiasa otstesen..nak tak nak, sy kene buat sendiri..
:-)

amirah said...

lydzar, rasanya keputusan yg fair and square ni..betul, kerja macamana pun takkan habis.Dan kena considerla keadaan isteri..sebab lydzar expecting, kalo tak, mybe ok je kan.Saya syukur sebab hubby cekgu, keje separuh hari. Tapi saya boleh dikatakan tetiap hari balik lambat, jadi hubby angkut anak pergi opis tggu saya wat keje sampai siap. Anak saya sebok duk carik "breastaurant" dia kan..Espcly kerja yg sgt2 urgent..

eMMe said...

tahniah~ sudah bertukar tangan mengambil anak...ape perasaan lydzar skrg? coz kite pk nak memasak lagi, membasuh, mengemas, banyak kan keje kite kat umah sebenarnye...

lydzar said...

@wahida betul. adil dan saksama sbb saya pon kerja utk bantu ekonomi family kan..berat sama dipikul ringan sama dijinjing

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- hehe iktibar juga pd kawan2 supaya tak laju sgt beranak mcm saya muwahahahahaha..pengasuh dekat dgn rumah mmg 1 advantage..alhamdulillah

lydzar said...

@amirah yup, sbb tgh peknen dan backpain sbb tu terpaksa mintak tolong. kalau tak, selagi terdaya takkan susahkan dia

velasrizal said...

yg penting sumanya selamat kan..

Proton Inspira R3 2011

Momma Mia said...

u r rite.. kerja sampai bila pun tak akan habis... Seronok kan ada give & take ni... btw take care tau!!

Atia Adina said...

oooo...bagus lah dia boleh pun nak bagi komitment.....tahniah...hehehheheh....elok lah kan....dapat rehat skit....

Atie@ Atid @Noridawati said...

yes...atid sokong and..thanks sebab atid tumpang cilok idea lydzar ni..hahaha..atid pon dah handover amik adam and hantar adam ke husband..hehe..baru dia tau susah senang bersama. klu x mesti blk lambat..ada je alasan nye..keje byk la..bos suh buat itu ini la..hehe..skrang tidak lg. thanks so much!..:)

ila-ali said...

pembahagian tugas antara suami isteri ni sy setuju dibuat pada awal-awal lagi dan atas persefahaman bersama. Klu tak si dia buat tak tahu aje atau mmg dorang tak perasan pun yg tugas byk terbeban kat bahu kita..
lama-lama siapa yg tension?? kita jugak!!

~ENNA~ said...

sgt setuju!!

Berat sama dipikul
Ringan sama dijinjing


Apa sgt 1/2 jam utk diluangkan oleh sang suami mengambil anak2 berbanding 9 bulan sang isteri mengandungkan anak2 tu dan melahirkan..

Semoga semuanya berjalan lancar dan berbhagia selalu! =)

Zaidah said...

zai sokong...sambil angkat tangan....

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®