Another exclusive status being STRIPPED OFF!

Entry hari ni bukan pasal strip dance or peep show eh..dah aku google translate dia bagi aku word tu, aku pon dgn lurusnya menurut perintah ajer la. Gatai nk letak tajuk bahasa omputih la katakan..

*sempat Abg bergambar depan banner show nih hihihi*

Sedih ni..sedih sangat..uwaaaaaaaaaaaaaa!! Izinkan aku nangis dulu kejap eh..uwaaaa!

Sambil kesat air mata..aku meneruskan cerita.

Dialog berlaku semalam masa aku amek anak-anak, jam dah pon pukul 7.30pm.

Babysitter : Kak, tadi saya bagi Hadif minum susu tin ye
Aku : Hah! Kenapa?
Babysitter : Susunya sudah habis. Tp dia mengamuk mau susu.
Aku : Susu siapa awak bagi?
Babysitter : Susu kawan dia yg sama satu tahun lebih macam dia.
Aku : Ermm selalu ke dia tak cukup susu?
Babysitter : Biasanya jam 6.30 gitu, susu akhir dia saya bagi. Tapi hari ni dia mcm masih mau susu. Dia mengamuk lapar. Jadi saya buatkan la susu kawan dia tu.
Aku : Dia minum habis tak?
Babysitter : Habis kak.
Aku : Ok, takper la macam tu. Terima kasih yer


Memang salah aku. Semalam aku balik lambat sikit, sebab ada kerja.

 *mama, kenapa lambat..adik tunggu mama depan pintu*

Dan memang aku bekalkan stok susu yg sikit berbanding hari-hari lain. Bingung juga pagi semalam masa tengah prepare susu utk bekalan Hadif. Stok bekalan yg ada dan yg aku hantar cuma 4botol x 2oz. Biasanya 4botol x 3oz. Memang jauh kekurangannya tu. Mesti tiap kali dia minum, dia rasa tak puas dan tak kenyang. Macam mana aku nk tambah, sebab stok pumping pada hari Isnin adalah sgt sedikit, total of 8oz yg aku hantar semalam tu la.

Stok beku kt dalam fridge pulak cuma 1 botol x 3oz. Dan hari ni aku dah korbankan stok beku yg terakhir. Dapatla hantar bekalan Hadif macam biasa = 4botol x 3oz.

Buntu jugak aku pikir macam mana nk tambah stok ni. Kat rumah, dijamin dan di guaranti aku takkan dapat buat pumping for stok. Sebab mmg dah kena sedut ngn dedua budak ni. Tak dan aku nk duduk berehat pon, aku dh diserbu dgn dua adik-beradik ni.

Tandem nursing ni pon salah satu sebab aku tak boleh buat stok.Sepatutnya, bila Hadif nenen sebelah, sebelah lagi aku boleh pam utk simpan. Tp bila tandem, semua susu akan masuk perut anak-anak la. Buntunya aku!!

Aku terfikir macam nk jer hantar Hannah ke rumah nenek dia kt Kajang supaya aku boleh re-stock dan wean off kan dia dari breastfeed. At least seminggu ke. So memalam, boleh la aku pump.

Tp tak terjangkau dek akalku tidur malam tanpa anak dara kesayangan aku ni. Sepanjang umur dia 2tahun 7 bulan ni, satu malam pon aku tak pernah tidur tanpa dia di sisi. Serius aku tak boleh bayang. Bila cuba bayang, mula la muka aku rasa hangat. Air mata pon mula nk menitis..

*I can't live without u!*

Kawan-kawan, bagi la aku idea..please..

Dan balik pada tajuk, Another exclusive status being STRIPPED OFF! ~ adalah status Hadif yg fully breastfeed tanpa susu formula telah terlucut semalam. Walaupon tanpa rela ku..

Aku menangis lagi..



19 words from u:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

lenkali kena lah beringat psl stok tu.tp dari dia biar anak kita kelaparan dan menangis, rasanya dia buat keputusan yang btol kan.kena fikir dari sudut positif pulak.

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e elis, memang dari umur hadif 11 bulan, pump hari ni utk anta taska esok. susah sgt nk dpt susu lebih dari 12-13oz sehari..sebab tu la tak sempat nk stock up..

yup..kes semalam mmg kena redha

Sharinginfoz said...

kesian, lapar tahap gaban le tu

lydzar said...

@Sharinginfoz agaknya la..dia tu jarang merengek tak tentu hala..tu mmg kira sgt lapar la tu

kinna said...

slm knl..bby saya dah lama status exlusive bf tu strike out..sbb antar kat taska, taska bg fm gak sbb derang mls nk panas ebm..hem..nasib..nasib..

lydzar said...

@kinna hai kinna..salam kenal juga utk awak..

ala ye ke, taska amek susu sapa bagi kt ur baby? sedihnya dorang buat mcmtu...

MOMMY NADIA said...

salam kenal..
thx for joining my giveaway..

1st of all..congrats..i kagum with those yg tandem nursing..
btw, since still new here..how old is ur son?

my idea..why dont u try increase food intake or take any suppl. yg boleh increase ur milk..so that ur dotter still boleh dpt susu from u..

but yet kalau still tak mampu nak support..give break to ur dotter kejap..u buat stock balik..n continue ...

I pun tkde experience tandem nursing..only thing after 21mnths bf, mmg stock dah takde..hntr nursery pun sket aje..
tp my case..anak I mmg tak boleh telan fm..so nak tak nak dia akan tgu mommy dia jemput..;)

p/s..I suka nama ur dotter..both words!sgt cantek mcm tuan nye ;)

maslinamansor said...

xpe. Baru sekali.
Nak bagi petua, rasanya lydzar dah banyak petua mengenai breastfeed.

Maafla, tak banyak yang mas boleh bantu..

lydzar said...

@MOMMY NADIA hai nadia!

ok menjawab ur question, hadif now 14months...

bab suplement tu mmg i amek, Shaklee product. then makan pulak, rasanya dh cukup byk makan :P

i rasa mmg nk kena break sekejap dgn Hannah..insya allah will do what u suggest..thanks so much for those suggestions.

untung la anak u still fully bf..alhamdulillah :)

lydzar said...

@maslinamansor tak pa mas..no problem :)

Mykhalish said...

liza.. jgn sdh k. bila anak dah 1year mmg susu konpem merudum. ila pun penah stress.. smp ms beli fresh milk pun rs nak nages. tp kdg2 kita dah usaha yg termampu. anak kita pun fhm... kita dah buat yg terbaikk.. apepun chaiyo2 k. semoga production 'up' kembali

Iela Fazielah said...

alahai... sian hadif.. tp nak wat camne.. tu pasal akak terpaksa decide utk cmpur... irfan skrg menyusu 4-5oz 6 kali feeding sepanjang siang.. tu yg xmampu tu... so akak bg dia 3-4 btl BM & tmbah 1@2 btl FM..

tp teruskan usaha lydzar utk BF hadif untill 24months

lydzar said...

@Mykhalish tapi nk buat cemana ila. mmg auto sedih kan bila terasa kita tak mampu nk supply susu secukupnya..

tp takper, sy belom berpatah arang lagi..chayok2 liza!

lydzar said...

@Iela Fazielah tq kak ilah..akan ku teruskan perjuangan sehiggan tak terdaya lagi..cuma perlukan kata2 semangat dari kawan2

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

entah kenape lin pun rasa sedih...tp anak membesar, mmg susu pun berkurang..tp jeles btul ngan org yg susu byk slalu tu...takpe la liza...liza kan good mom..dah buat semua yg boleh kan.. :):):)

Nuha-aila said...

liza... alhamdulillah semangat membara tu masih ade... tp cool down k.. jgn stress2... krg lg susu susah nk kuar..
u dh buat yg terbaik utk anak u... usaha... doa'n tawakkal... REDHA. Allah MAHA mengetahui atas setiap sesuatu ... ;)

lydzar said...

@Nuha-aila yer, berusaha sehingga habis daya

mamiraysha said...

Sedih gak dengar cite u. Kagum atas usaha u tandem nursing si kakak yang sweet. Tapi saya rasa kalau keadaan susu yang tak lumayan macam ni..better u stop BF kakak sebab dia dah pun 2 thn 7 bulan..dah lebih pun dari tempoh sempurna penyusuan 2 thn. Kalau u teruskan kesian si adik tak cukup susu..sedangkan tempoh sempurna penyusuannya belum cukup lagi. Cadangan ni memang agak memeritkan. Bukan senang nak wean-off..tapi kita kena ikut priority.. Tandem nursing memang memenatkan..tak cukup rehat pun bleh mempengaruhi pengeluaran susu. Apa-apapun ini hanya cadangan. Terpulang pada u sendiri..utk decide..yang terbaik utk anak2..

lydzar said...

@mamiraysha tq mamiraysha for the tot..thinking of that too..tp tu la, bukan senang kan.. skg ni pon si kakak dh kurang nenen. pepagi selalu ngelat tak nenen dia

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®