EBM ku pada hari ini

Mana lah Hannah dgn papa tak balik-balik lagi ni. Dah kol 9.30 malam dah ni..Katanya lepas magrib tadi nak pegi rumah kawan Abg, attend majlis birthday anak dia kt Sg Long. And i  should expect their late arrival kah?





Tengok aksi Hadif. Dia boring giler tanpa kakak di sisi. Takdek teman main. Mula-mula kacau mama blogwalking..last-last dia tidur..Dari siang tadi, 3 kali dah tidur. Ni pon tengah nenen sambil tidur lagi. Kesian adik..




So kt atas tu gambar EBM sesi usaha hari ini, 4 kali pumping session. Dalam setiap botol ada 2 oz. Itu jer dapat collect, sebab sebelah saje kan. Sebelah lagi habuan si anak teruna.

Aku rasa kalau simpan EBM ni dalam botol 2 oz tu jer pon bagus. So nampak la penuh satu botol, padahal ada 2 oz jer haha!

Harini aku memang cuma duduk depan laptop je. Sekejap je amek masa utk masak, solat dan main2 ngn Hadif. Selainnya sambil pump, sambil blogwalking blog-blog breastfeeding mommas out there. Cari ilmu, cari semangat, carik ilham, carik kekuatan utk terus berjuang. Hehe macam poyo je..

Aku rasa memang perlu jugak kot amek iktibar dari kisah-kisah orang lain. Ups and downs mereka yg boleh dijadikan pembakar semangat. Sambil tu dapat jugak tau lain-lain tips yg aku tak pernah tau. Contohnya, minum soy milk (most of them minum Energy Soy Protein Shaklee) dicampur dgn ribena. So bau tepung soya tu kurang la sket. Ni la faktor aku tak minum soy milk Biogreen yg dah lama giler aku beli. Tadi dh try. Berkesan OK! hehe I like. Boleh ku telan dengan rasa gembira susu soya itu.

Lepas tu, aku kena HAPPY..jgn STRESS..dan berfikiran positif

Kwang3..impossible la tak stress kalau rasa terancam kan? Ancaman bagi aku bila anak aku disusukan dgn susu formula..Sebab itu bukan dalam plan aku dalam masa 2 tahun ni. Its OK to feel stress but then kena overcome bebaik. Jangan stress sampai makan diri dan menyebabkan production down to the lowest level.

Apa eh benda yg boleh buat aku HAPPY?
Ermm Abg tolong bawak syg pi HOLIDAY boleh? Kompom aku rasa HAPPY haha!

Paling penting adalah DOA supaya terus dilimpahi rezeki susu ibu.


8 words from u:

Three Musketeers said...

Hai Mommy Lydzar...:) Salam breastfeeding. Alhamdulillah, teruskan breastfeeding yer. Sentiasa happy, nanti susu lagi banyak. Jangan stress tau...:)

Anyway, comel sangat anak-anak Mommy Lydzar. So adorable...:)

lydzar said...

@Three Musketeers tq for the moral support..chayo3! hehehe

hehe anak2 je ke adorable? mama dia comel tak.. :P

Iela Fazielah said...

akak doakan lydzar berjaya... jgn stress2.....

lydzar said...

@Iela Fazielah thanks kak ilah. Doakan saya selalu

ayu said...

insyallah lydzar boleh punya..
apa kata selain dari makanan tambahan dan doa, lydzar try power pumping?? atau pun up kan sessi pam ke?? tau kan cara nak buat power pumping, boleh refer di SI.com, taip Power pumping..banyak info di sana yg boleh membantu.. ayu nak terang panjang ni..hehe.. tak pun, nnt bila ayu buat PP ni lg ayu share di blog ye.. all the best..

lydzar said...

@ayu haah ayu, start weekend lepas sy buat power pumping. 2kali. mayb weekdays buat jugak. tp time kt rumah je la. kt opis pam macam biasa 4kali sehari

Sumijelly said...

wah...rezeki anak akk yek..
sumi setakat 1 tahun 2 bulan jer..eh..ye ker?? dh lupa setahun baper dia putus susu..kene tgk balik dlm blog..hehehe

semoga di limpahi susu yg banyak yek kak..

Sumijelly.com

lydzar said...

@Sumijelly tq sumi..huhuuh sumi lahir tahun berapa? sy mmg pangkat 'akak' ngn sumi ke huhuhuh..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®