Potty training

Dah 2-3 menjak, eh malam Hannah refuse pakai PetPet a.k.a disposable diaper setiap kali lepas basuh YAK or kencing (before sleep). Nampaknya dia dah ready utk potty training.

Lepas make sure dia dh kosongkan isi pundi dia, aku ikutkan jer la permintaan "mama hannah taknak pakai pempes" dia tu.

Mula-mula memang agak cuak. Takut juga terbocor kat tilam. Dah satu hal nk bersih dan keringkan tilam tebal tu. Then secara aku pon tak sedar bahawasanya dia tidur malam tanpa diaper. Dah 3 malam berlalu dengan baik. Dia tak bocorkan tilam mama dia. Tp setiap pagi aku tetap pakaikan diaper sebelum hantar dia ke taska.

Hari ni pulak, since lepas balik dari klinik tadi dia diaper-less. Dah reti bgtau mama "Hannah nk kencing"

Wooow weeee..clap clap clap! Satu pencapaian yg bagus hari ni. Tak rugi Hannah demam dan Mama amek EL.

Tapi yg kelakar, bila dia mencangkung nk shishi kt toilet, dia suruh tutup pintu dan mama kena pegi jauh.

"Nanti dah siap Hannah panggil" amboi kan main arahan dia.

Overall, aku happy. Walaupon maybe a bit late nk potty train dia. Anak org lain dh berzaman diaper-less :P Aku cuma nk tunggu dia bebetul ready supaya dia dan aku sendiri tak rasa stress dalam proses potty training ni.

Lepas ni bolehla bgtau cikgu-cikgi dia supaya turut mempotty-train dia kt taska. Dan lepas tu slow-slow Hannah boleh lupakan diapers. Hehe tak sempat dia pakai diaper saiz XL..last size is L :)

Setakat ni aku belum belikan lagi dia potty a.k.a toilet khas utk kanak-kanak tu. Perlu ke eh?

*Cool sangat kalau Hannah mcm ni hehe*

Apa pulak cerita potty train anak korang? Care to share?

Pic credit to  Babble.com


23 words from u:

Zaidah said...

TERINGAT MASA NABIL N NABILAH DULU MASA AJAR POTTY KEKADANG TU TAK SEMPAT DAH TERCICIR ON THE WAY NAK GIE TOILET...

velasrizal said...

comel la baby tu baca buku sambil tut tut..

Kesan Produktiviti Pekerja Sepanjang Piala Dunia 2010

Sharinginfoz said...

baguslah aja kan

bubblymummy said...

aku pon tgh proses nak potty train mika..tp agak susah sbb slalu lepas dah berak baru die inform.. tp dah beli dah toilet seat utk kids tu.. bole kire laa..bape kali jer mika duk atas tu..hahaha.

JMR said...

seronok tgk anak2 membesar kan..

hah said...

Oklah tu liza..slow2. Syahmi dulu hah tanye dia sejam sekali... Adala sekali dua terlepas dlm seluar...2 3 kali kena basuh tilam. Dan ada sekali syahmi ckp.. 'mama boleh x ami kencing kat sini (atas tilam)'...then dia terus kencing..hehe yg ni free2 kena marah.

lydzar said...

@Zaidah sebelum ni, time hannah belum dapat hidayah nk diaperless tp mama suruh tak pakai diaper, mmg ada gak la 2 kali tercicir..pastu mama dia kata, pakai je la balik pempes tu..

lydzar said...

@velasrizaltu la..cool kn :)

lydzar said...

@Sharinginfozmmg kena ajarkan..lepas ni jimatla duit papa

lydzar said...

@bubblymummyhahaha kalau kencing atas lantai ok lagi kan, tp kalau YAK atas lantai..adehhh!!!

lydzar said...

@JMR yup..kenangan dan nostalgia tgk dorang membesar

lydzar said...

@hah ahahahah tu mmg wajib kena marah tu..hannah ada toilet preference dia. dia pilih toilet dapur instead of toilet dalam bilik mama hehe

Nordiana Nordin said...

waa..seronok le hannah dah tak yah pakai pampers..diana pun lum ajar zana lagi potty training..itule ingat nak tunggu dia sendiri yang reday tak le kita stress sangat..

maslinamansor said...

budak2 nie kita kena sabar...
lama2 dia pandai buat sendir, kan...

penjejak maya said...

salam,

dapat berjimat tu tapi elok juga ade toilet seat untuk kanak-kanak tu nanti dia pun lebih selesa..

mamasue said...

dhiya pun tak nak pki pampers...tp mamasue pki kan gak...sbb malas nk cuci2 lantai...bila tya "dhiya nk kencing x?" dia jawab "nak..." tp bile pegi tak de pun...penat mamasue...mmg penat lah klu nak start2 ni...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

waaa bangganye gud gurl..

tempat potty train tu if rasa nak beli belikan aje..tpi sy nnti tak belikan kot..ajar dia yg kita guna tu aje..cewahh..padahal lmbt lagi tu nak tunggu rafiq leh tencing n yak tanpa dyper..hehehehe

lydzar said...

@Nordiana Nordin tu la bila kita high expectation, selalunya akan kecewa. biarla dia develop at her own pace. Yg penting tak terlalu lewat

lydzar said...

@maslinamansorkeyword SABAR adalah benda paling byk seorang mama kena ada..kan kan kan

lydzar said...

@penjejak maya hmm kalau dia memang ok toilet training ni, mayb boleh award dia satu lapik toilet for kids. yang printed comel2 tu ke, kan..

lydzar said...

@mamasue tu la,dulu time dia belum ready sama la. ajak pi shi-shi kt toilet, tapi takdak keluar pape pon..mama pon boring asek nk ajak dia g toilet je..tunggu dia lebih ready la kot mamasue

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- ibu bangga? mama lagi bangga tau :P

hehe rafiq baya hadif kan. nnt kita boleh share citer toilet train babyboy pulak..

Iela Fazielah said...

lydzr..akak rs hannah belajar dr taska kot.. mcm syfiqah dulu... kita je ingatkan taska xbuat.. rupayer taska dah buat dulu pastu br bg tau kita... sbb bab dia minta tutup pintu n minta gi jauh2 tu mcm syafiqah dulu la.. terlepas kencing tu biasa.. tp yg penting, tanya dia setiap 3 jam n b4 tido suruh dia kencing dulu... n tgh mlm dlm jam 3 pg kena kejut dia bgn suruh gi kencing.. mmg kena byk berkorban la

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®