Power pumping in the middle of the nite..


Petang semalam, ada permohonan supaya aku bawak extra bekalan utk Hadif. Nampaknya memang bekalan 4botol x 3oz dah tak mampu menampung tembolok anak bujang ku itu lagi.

Maka dengan itu, sejak 12.00am, aku sedang berusaha mendapatkan titisan-titisan susu tambahan utk dibekalkan ke taska esok. Dah hampir 40 minit ~ pam 10minit, berenti 10minit, dan meneruskan pam lagi..masih belum dapat hasil kutipan secukupnya. Dengan itu aku mengisytiharkan aku adalah sedang membuat POWER PUMPING. 

Pada sesiapa yg tak pasti apakah itu istilah power pumping, ia adalah salah satu kekdah intensif utk mempercepatkan proses pengeluaran susu. Kebiasaannya mommas yg mempunyai masalah low milk supply disarankan supaya membuat jadual pumping seperti ; pam selama 10 - 15  minit, kemudian berhenti dan berehat 10 - 15minit, kemudian pam dan rehat lagi dalam jangkawaktu yg sama, berulang-ulang sehinggalah genap 1 jam.


Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged. 

[Credit to :  Mobi Motherhood : Living with Cronic Low Milk Supply]
Hmm rasa nk muntah pon ada buat power pumping ni. Dan pada ketika ini, jam 4am, aku bangun lagi utk sesi kedua power pumping.

Baca tajuk rujukan quotes aku tu, rasa mcm sedih je..cronic low milk supply huhuhu!

Actually bukan  la cronic sangat. Dia jadi macam ni sebab stok EBM dah zero dan aku tengah nk dilawati oleh bendera jepun. Jadi mula la susu segan-segan je nk keluar. Kalau normal days, insya allah ok je. Oleh itu aku memang WAJIB amek serius usaha membuat stock semula. 

WAJIB ku kendong beg Spectra3 hari-hari bawak balik rumah. Wajib jugak bangun tengah-tengah malam or awal pagi utk tambah sesi mengepam.


Malam tadi pon dh bgtau kt Abg, mintak dia bawak Hannah pi lepak rumah nenek dia kt Kajang weekend ni. Aku lepak dgn Hadif kt rumah. So boleh la direct bf sebelah then pump sebelah..

Kakak terpaksa berkorban jugak demi adik tersayang yer..Siang je la lepak kt sana. Malam jugak kena balik jugak peluk mama ni..

Oklah, entry siap jam 5pagi..nak sambung tidur kejap..

9 words from u:

sirna said...

chaiyok, semoga cukup bekalan!

hah said...

usaha tangga kejayaan liza...nanti maknya pun kena tambah makan n minum byk2...supaya penghasilan susu yg bermutu. hikhik.

lydzar said...

@sirna semoga allah berkati usahaku :) semoga cukup ..doa-doakan la

lydzar said...

@hah
makan tak pernah kurang pon selama ni hehehhehe..

tp dh start minum soy milk ngn oat semula..harap2 ada kesan +ve

lydzar said...

bahiah : tq for commenting. tp tetiba pulak ur comment hilang. padahal i dh approve dah huhuhu..

mamasue said...

wow...mmg kuat semangat la momma lydzar ni...

lydzar said...

@mamasue kuatkan semangat demi anak dan cita-cita sendiri :)

Iela Fazielah said...

inilah yg dikatakan pengorbanan ibu utk anaknyer.... semoga berjaya..

lydzar said...

@Iela Fazielah thanks kak ila..

semua ibu pon berkorban tuk anak2 nya kan, dalam pelbagai cara :)

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®